Eficiența antrenamentelor cu greutăți ușoare și repetări multe pentru pierderea în greutate

Greutăți mici, repetări multe, mă ajută să slăbesc

Atunci când obiectivul tău este pierderea în greutate și vrei să integrezi antrenamentele cu greutăți în rutina ta, este posibil să fi auzit că trebuie să folosești greutăți mai ușoare și să mărești numărul de repetări. Această teorie este răspândită și astăzi o vom analiza în detaliu pentru a te ajuta să iei cele mai bune decizii în călătoria spre cea mai bună versiune a ta.

1. Impactul numărului de repetări

Numărul de repetări și greutățile folosite influențează în mod diferit dezvoltarea musculară și pierderea în greutate. Repetările puține cu greutăți mari sunt ideale pentru creșterea forței, activând fibrele musculare de tip 2 (fibre cu contracție rapidă). Acest tip de antrenament este eficient pentru cei care doresc să câștige masă musculară și să își crească forța, dar necesită un surplus caloric pentru a susține procesul.

Pe de altă parte, repetările multe cu greutăți ușoare sunt mai potrivite pentru creșterea rezistenței și pentru tonifierea mușchilor, activând fibrele musculare de tip 1 (fibre cu contracție lentă). Astfel, aceste exerciții sunt eficiente pentru cei care doresc să piardă în greutate fără a pierde masă musculară.

2. Slăbești mai repede făcând exerciții cu greutăți mici și repetări multe?

Este o idee des întâlnită, faptul că repetările multe cu greutăți ușoare ajută la pierderea grăsimii mai mult decât repetările puține cu greutăți mari. Deși acest tip de antrenament poate provoca un răspuns muscular, nu este neapărat mai eficient în eliminarea grăsimii comparativ cu antrenamentele cu greutăți mari și repetări puține. 

Intensitatea antrenamentului, mai degrabă decât numărul de repetări sau greutatea folosită, este cheia pentru arderea grăsimilor. Scopul este de a atinge epuizarea musculară cu pauze mai scurte între exerciții, ceea ce are efecte puternice asupra hormonilor, metabolismului și arderii caloriilor.

Intensitatea este importantă deoarece atunci când ridici greutăți mari, corpul tău este supus unui stres mai mare, iar acest lucru duce la eliberarea hormonilor care cresc ritmul cardiac și metabolismul. Recuperarea după un antrenament intens necesită un consum mai mare de oxigen și calorii, cunoscut ca efectul „afterburn”. Acest fenomen nu se manifestă la fel de intens în cazul exercițiilor cu intensitate scăzută sau moderată.

3. Totuși, de ce să introduci acest tip de antrenament în rutina ta?

Antrenamentele cu greutăți mici și repetări multe sunt un mod eficient pentru arderea caloriilor și a grăsimilor. Combinate cu o dietă sănătoasă, aceste exerciții te vor ajuta să obții un fizic mai suplu și mai tonifiat.

Pierderea în greutate presupune menținerea unui deficit caloric, iar aceste exerciții sunt mai ușor de realizat atunci când nivelul de energie este scăzut din cauza unui aport caloric redus. Astfel, poți continua să-ți menții masa musculară și să efectuezi exerciții de forță fără riscul de a te accidenta, dar având în continuare rezultatele dorite. 

Cea mai bună abordare este să experimentezi cu ambele metode și să vezi care ți se potrivește cel mai bine. Fiecare corp este diferit. Încearcă mai întâi repetările multe și greutățile mici, apoi schimbă cu repetările puține și greutățile mari, și observă ce funcționează pentru a-ți atinge obiectivul.

Te așteptăm la mișcare, în oricare dintre cele 44 de centre Stay Fit Gym din România, pentru a ne atinge obiectivele. Împreună facem din fitness un stil de viață!