Probabil ai simțit și tu măcar o dată acea senzație de neliniște când ai intrat într-o sală de fitness. Poate ai avut impresia că toată lumea te privește, că nu știi de unde să începi sau că, orice ai face, nu e suficient. E ceva absolut normal și, de fapt, mulți dintre noi trecem prin asta.
Așadar, hai să vedem de unde provine anxietatea la sală și ce putem face pentru a o gestiona.
1. Ce este anxietatea la sală?
Este o serie de gânduri și emoții negative care apar atunci când o persoană merge la sală. Acestea sunt deseori legate de imaginea de sine și de teama de a fi judecat de alții. Principalele motive psihologice care declanșează această stare sunt: nesiguranța în ceea ce privește exercițiile, comparația cu ceilalți, sentimentul că ești judecat și impresia că nu te potrivești în acel loc.
Gânduri precum „Oare va fi prea aglomerat? Oare toți vor fi mai în formă decât mine?” sunt foarte comune și pot face ca mersul la sală să devină o experiență stresantă.
Femeile resimt mai frecvent anxietate din cauza presiunii sociale și a lipsei de încredere, potrivit unui studiu de la Universitatea Penn State*. Ele sunt adesea îngrijorate de faptul că nu au suficiente cunoștințe, dar și că pot primi atenție nedorită sau sfaturi nesolicitate din partea altor persoane.
*https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201105115157.htm
2. Cum gestionăm această anxietate?
Primul pas în gestionarea anxietății este să îți schimbi perspectiva. Da, poate părea redundant și evident, dar este cel mai important lucru pe care să ți-l amintești în această situație. Dacă te putere gândurilor negative, acestea îți vor alimenta emoțiile negative. Acum gândește-te, cum ar fi ca în loc să te gândești că ceilalți te judecă, să te gândești că toată lumea este acolo pentru a lucra pentru a fi cea mai bună și sănătoasă versiunea a lor. Se simte diferența, nu?
Un alt truc este să te expui treptat la situațiile care îți provoacă anxietate. De exemplu, începe prin a căuta informații despre sala de fitness, sau poate chiar să mergi să o vezi. Pe măsură ce te obișnuiești cu mediul, vei vedea că va deveni mai ușor să începi antrenamentele și să folosești echipamentele.
Dacă nu știi de unde să începi sau cum să îți structurezi antrenamentul, poți cere ajutorul unui antrenor sau să urmezi o clasă de grup. În acest fel, vei ști clar ce să faci și nu te vei mai simți pierdut.
În schimb, dacă vestiarul este un loc care îți declanșează anxietatea, poți să te pregătești de acasă, venind deja îmbrăcat pentru antrenament. După sală, poți purta o geacă sau o jachetă, evitând astfel momentele care îți creează disconfort.
3. Nu uita de beneficiile comunității
Găsirea unui grup potrivit la sală poate fi cheia pentru a depăși anxietatea! Când ai alături oameni care te susțin și te încurajează, orice obiectiv pare mai ușor de atins. Antrenamentele în grup, dar și comunitățile online, te pot ajuta să îți crești motivația și să te ții de treabă. Și, dacă mergi la sală cu un prieten, vei avea un sprijin în plus, mai ales dacă acea persoană este deja familiarizată cu locul.
Mersul la sală nu trebuie să fie o sursă de stres. Chiar dacă pare greu la început, amintește-ți că majoritatea celor din sală au trecut prin aceeași etapă și că scopul final este să te simți bine și să ai grijă de sănătatea ta. Nu lăsa anxietatea să te oprească din a-ți atinge obiectivele, și amintește-ți că fiecare pas înainte, oricât de mic, contează!
Te așteptăm la mișcare, în oricare dintre cele 46 de centre Stay Fit Gym din România, pentru a ne atinge obiectivele. Împreună facem din fitness un stil de viață!