Cum să îți crești nivelul de fericire

Probabil și tu te-ai întrebat cel puțin o dată în viață cum să îți crești nivelul de fericire. Răspunsul este unul foarte simplu și foarte intuitiv: prin sport. Hai să-ți explicăm de ce.

Numeroase studii au descoperit că exercițiile fizice îmbunătățesc starea de spirit, scad nivelul de stres și chiar ajută la echilibrarea funcțiilor cognitive, precum atenția, memoria și rezolvarea problemelor. Toate acestea sunt corelate cu nivelul serotoninei, supranumită și hormonul fericirii. În echipa hormonilor care te mențin într-o stare generală bună este și dopamina.

Ce sunt serotonina și dopamina ?

Serotonina și dopamina sunt doi neurotransmițători a căror responsabilitate este de a-ți menține starea generală bună și calmul, deci te fac să te simți mereu cu moralul ridicat. Într-un cuvânt, te fac să te simți fericit.

În ceea ce privește funcția, dopamina permite celulelor nervoase să-și transmită mesaje între ele și te ajută să simți plăcere, satisfacție și motivație. Cei care fac sport sunt probabil deja familiarizați cu efectele de a se simți bine după un antrenament. Recompensa organismului pentru efortul depus este buna dispoziție. Asta întărește încă o dată afirmația din începutul articolului și răspunde la întrebarea ”cum să îți crești nivelul de fericire?”

Potrivit doctorului Philip R. Muskin, președinte al Comitetului Programului Științific al Asociației Americane de Psihiatrie din cadrul Centrului Medical Irving de la Universitatea Columbia,există o mulțime de studii care arată că exercițiile fizice ajută în lupta cu anxietatea și depresia.

Ce activități fizice îți cresc nivelul de serotonină?

1. Cyclingul

Să pedalezi kilometri întregi pentru a-ți păstra sistemul cardiovascular sănătos nu mai este un secret de mult timp. În timpul pedalatului este stimulată partea chimică din creier, iar în acest fel se eliberează serotonina. Iar dacă vrei să-ți crești nivelul de serotonină fără să te expui unui risc ce implică multă adrenalină (adică să faci slalom printre mașinile din trafic), bicicleta din centrul de fitness este varianta cea mai bună.

2. Banda de alergat

Pe lângă caloriile pe care le pierzi cu fiecare kilometru alergat, îți ajuți organismul să accelereze procesul de prelucrare a aminoacidului triptofan în serotonină. Un studiu din 2014 de la Universitatea Stanford a demonstrat că, pe lângă îmbunătățirea memoriei, mersul îți crește și creativitatea cu 60%. Așa că, după câțiva kilometri alergați, vei fi inundat de energie și de creativitate. 

3. Clasele de aerobic

Exercițiile pe care le faci la clasele de aerobic stimulează formarea serotoninei, dar și dezvoltarea unor celule din hipocamp, o regiune a creierului asociată cu memoria. Memoria și creativitatea îmbunătățite duc la o productivitate mai mare la locul de muncă și acasă, iar în acest fel calitatea vieții tale va crește.

4. Ridicarea de greutăți

Conform unei noi analize asupra studiilor despre antrenamentele de forță, ridicarea de greutății poate să îți echilibreze sănătatea mentală. Exercițiile de rezistență reduc adesea în mod substanțial tristețea oamenilor, indiferent cât de melancolici se simt la începutul antrenamentului.

O analiză la scară largă realizată în 2016, care a implicat mai mult de un milion de oameni, a concluzionat că a fi în formă fizică reduce substanțial riscul de depresie.

Astfel, pe lângă motivația de a arăta bine și a-ți modela corpul așa cum îți dorești, să vii la sală reprezintă, conform studiilor, probabil cel mai bun mod prin care să duci o viață mai fericită. 

Surse:

1.https://www.livestrong.com/article/251785-exercise-and-its-effects-on-serotonin-dopamine-levels/

2.https://www.houstonchronicle.com/lifestyle/renew-houston/fitness/article/Want-to-get-happy-Exercise-serotonin-13835803.php 

3.https://www.nytimes.com/2018/06/06/well/weight-training-may-help-to-ease-or-prevent-depression.html