Cum să scapi de febra musculară

În primul rând, pentru a ști cum să scapi de febra musculară, este important să întelegi ce este mai exact. În general, febra musculară indică faptul că ai efectuat mișcări noi sau că ai lucrat peste limita normală de obișnuință a mușchilor. De obicei, o resimțim la aproximativ 12-24 de ore după sport și poate dura până la 3 zile. Febra musculară este un proces inflamator care sugerează faptul că organismul se reface și astfel crește calitatea musculară.

Iată ce poți face pentru a scăpa de febra musculară:

  • Stretching

Febra musculară scade dacă faci stretching imediat după antrenament, dar și în zilele de repaus. Streching-ul alungește mușchii și reduce senzația de tensiune pe care o simți în tot corpul. Imediat după antrenament îți recomandăm să faci stretching timp de 10 minute, iar în zilele de pauză efectuează o rutină de 15 minute pentru tot corpul.

  • Masaj

Febra musculară trece mai ușor dacă faci regulat ședinte de masaj terapeutic. Pentru a scăpa de dureri și a te reface rapid, masajul profund, de tip „deep tissue” este ideal.

  • Baie cu sare

Îți recomandăm ca, după antrenament, să faci o baie călduță, în care adaugi un pumn de sare grunjoasă. Apa caldă destinde musculatura, iar sarea reduce tensiunea mușchilor. De asemenea, poți adăuga în apă uleiuri esențiale cu proprietăți antiinflamatorii, precum cele de eucalipt, rozmarin sau mușețel. 

  • Hidratează-te!

Uneori, febra musculară apare din cauza faptului că nu ai consumat suficiente lichide. Muşchii au nevoie de lichide pentru a se contracta eficient. Aşadar, îți sugerăm să consumi apă înainte, în timpul şi după terminarea antrenamentului.

  • Consumă alimentele potrivite

O dietă corectă post-antrenament include alimente integrale, neprocesate, cu acizi grași esențiali omega 3 și cu proteine de calitate bună. Vitamina C este, de asemenea, un bun remediu pentru ferbra musculară.

  • Continuă să te miști!

Știm că febra musculară este dureroasă, dar pentru a scăpa de ea este indicat să faci un antrenament ușor, cum ar fi exerciții lejere de stretching, yoga, sau chiar mersul pe jos. Acestea îmbunătățesc circulația sanguină, iar mușchii tăi se vor recupera mai rapid.

Pentru a preveni febra musculară își sugerăm să faci o încălzire adecvată înainte de fiecare antrenament, să progresezi treptat în antrenament și să dai timp corpului să se obișuiască cu greutatea și ritmul mișcărilor. De asemenea, este indicat să faci o sesiune de stretching imediat după fiecare antrenament.

Totuși, nu uita că febra musculară este normală la începutul unui nou program de exerciții sau pentru începători. Cu timpul ea devine suportabilă, așa că dozează-ți efortul în primele zile de antrenament. Febra musculară trece, iar sportul devine plăcut și energizant.

#TrainTheWayYouAre