Atunci când faci exerciții fizice, corpul tău pierde apă prin transpirație. De aceea, în timpul antrenamentelor, este important să te hidratezi corespunzător pentru a evita deshidratarea, care poate duce la oboseală, iar din această cauză să nu atingi nivelul optim de performanță. Așadar, în acest articol vom discuta despre necesitatea și importanța hidratării în timpul antrenamentelor. Iată la ce trebuie să fii atent.
Nu lăsa oboseala să se instaleze!
Hidratarea adecvată este importantă pentru a menține performanțele optime în timpul exercițiilor fizice. Dacă ești deshidratat, o să observi că vei obosi mult mai repede și că nu vei efectua exercițiile fizice la fel de bine. În plus, pe lângă oboseală, deshidratarea poate duce la crampe musculare. De aceea, în prealabil, este important să bei o cantitate suficientă de apă, atât în timpul antrenamentelor, cât și după.
Hidratarea face diferența când vine vorba de un antrenament reușit
Acum, probabil te întrebi care e cantitatea ideală pe care trebuie să o consumi în timpul exercițiilor fizice. Ține cont de faptul că e indicat să te hidratezi pe tot parcursul antrenamentului, nu doar la începutul sau la sfârșitul acestuia. În general, ideal ar fi să bei cel puțin 500 ml de apă cu o oră înainte de antrenament și după aceea 200-300 ml de apă la fiecare 20-30 de minute.
Fructele și legumele te pot ajuta să rămâi hidratat
Nu uita că hidratarea nu se limitează doar la consumul de apă. Alimentele bogate în apă, fructele și legumele pot contribui și ele la nivelul de hidratare. De asemenea, este important să eviți consumul de băuturi care pot duce la deshidratare, cum ar fi băuturile alcoolice sau cele bogate în cofeină.
Deci, ai observat mai sus cât de importantă e hidratarea în timpul antrenamentelor. Dacă vrei să atingi performanțele optime și să eviți deshidratarea, bea apă. Asigură-te că bei o cantitate suficientă înainte, în timpul și după antrenament.
Surse:
Casaer, M. P., et al. „Water balance and cognitive performance after exercise-induced dehydration.” International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism 23.6 (2013): 610-617. (https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/23/6/article-p610.xml )
Sawka, Michael N., et al. „American College of Sports Medicine position stand. Exercise and fluid replacement.” Medicine and science in sports and exercise 39.2 (2007): 377-390. (https://journals.lww.com/acsm-msse/fulltext/2007/02000/american_college_of_sports_medicine_position.16.aspx )
Coyle, Edward F. „Fluid and fuel intake during exercise.” Journal of sports sciences 22.1 (2004): 39-55. (https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0264041031000140545 )