Beneficiile mișcării asupra sănătății mentale

Mișcarea regulată nu aduce doar beneficii fizice, ci are și un impact semnificativ asupra sănătății mentale. Activitatea fizică regulată poate fi o modalitate eficientă de a îmbunătăți starea de spirit, de a reduce simptomele de anxietate și depresie, precum și de a crește nivelul de bunăstare mentală.

Mișcarea fizică nu are doar beneficii pentru corp, ci și pentru minte.

Prin exerciții regulate, poți avea un impact pozitiv asupra sănătății mentale. Unul dintre modurile în care mișcarea poate îmbunătăți sănătatea mentală este prin eliberarea endorfinelor. Endorfinele sunt substanțe chimice produse de creier care au rolul de a induce o stare de fericire și de bine. Atunci când faci activitate fizică moderată sau intensă, corpul tău eliberează endorfine, ceea ce poate îmbunătăți starea de spirit și reduce simptomele de anxietate și depresie.

Pe lângă eliberarea de endorfine, mișcarea poate avea și un efect benefic asupra nivelului de stres

Atunci când te antrenezi sau faci exerciții fizice, corpul tău se relaxează și eliberează tensiunea acumulată. De asemenea, activitatea fizică poate fi o modalitate de a-ți lua o pauză de la factorii care cauzează stres în viața de zi cu zi, oferindu-ți timp pentru tine și pentru a-ți regăsi echilibrul mental. Exercițiile fizice în aer liber, cum ar fi mersul în natură sau alergarea în parc, pot avea un efect dublu, combinând beneficiile mișcării cu cele ale conectării cu natura, ceea ce poate spori efectele pozitive asupra sănătății mentale.

Un alt beneficiu al mișcării asupra sănătății mentale este îmbunătățirea calității somnului.

Un somn de calitate este esențial pentru sănătatea mentală și emoțională. Studiile arată că persoanele care fac activitate fizică regulată au tendința de a avea un somn mai odihnitor și de calitate mai bună în comparație cu cele care sunt sedentare. Somnul adecvat contribuie la regenerarea corpului și a minții, ajutând la reducerea simptomelor de anxietate și depresie și la îmbunătățirea stării de spirit în general.

Așadar, așa cum ai citit mai sus, mișcarea are numeroase beneficii asupra sănătății tale mentale și te poate ajuta să îți îmbunătățești calitatea vieții. Ne vedem la antrenament!

Surse:

Mayo Clinic: Exercise and stress: Get moving to manage stress ( https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/exercise-and-stress/art-20044469 )

Harvard Health Publishing: Regular exercise changes the brain to improve memory, thinking skills (https://www.health.harvard.edu/blog/regular-exercise-changes-brain-improve-memory-thinking-skills-201404097110 )

American Psychological Association: Exercise fuels the brain’s stress buffers (https://www.apa.org/